11 veelgestelde vragen met betrekking tot smoothies

veelgestelde vragen met betrekking tot smoothies

In dit artikel zullen wij dieper ingaan op de meest gestelde vragen over smoothies die we online tegenkomen. Zo vind je hieronder het antwoord op vragen zoals of smoothies gezond zijn, wat groene smoothies voor positief effect hebben op je lichaam, welke groenten en fruit je beter links kunt laten liggen bij het maken van een smoothie, hoe je een smoothie dikker kunt maken en nog vele andere vragen. Kortom, het is zeker de moeite waard om de antwoorden op onderstaande elf vragen door te nemen. 

Zijn smoothies gezond?

Om hier een ja of nee antwoord op te geven is vrij lastig. Een smoothie kan uiteraard gezond zijn, maar er zijn ook genoeg voorbeelden te vinden van smoothies die vol zitten met suikers en veel calorieën bevatten. Smoothies zijn niet voor niets suikerhoudende dranken. Dit kan resulteren in overgewicht en/of diabetes type 2. Gelukkig zijn er voldoende gezonde smoothie recepten online te vinden, waaronder op onze website. Lees bijvoorbeeld het artikel dat we hebben geschreven met lekkere smoothies om af te vallen.

Is een smoothie goed voor ontbijt?

Het ontbijt is volgens velen de belangrijkste maaltijd van de dag. Smoothies bevatten doorgaans veel vitamines, vezels, eiwitten, gezonde vetten en antioxidanten. Dit heb je allemaal nodig om goed je dag te beginnen. Ook hierbij is het belangrijk dat je wel de juiste ingrediënten in de blender stopt. Om je hier een beetje bij te helpen, hebben wij een artikel geschreven met heerlijke ontbijtsmoothie recepten. In de smoothies die je in dat artikel vindt, zitten alle belangrijke voedingswaardes die je dagelijks nodig hebt.  

Hoe maak je een goede ontbijtsmoothie?

Niet elke smoothie zullen wij aanraden om je dag mee te beginnen. Er zijn verschillende factoren waaraan een goede ontbijtsmoothie moet voldoen. Allereerst moet er voldoende groente in de smoothie zitten. Onze voorkeur gaat uit naar rauwe groene bladgroenten, zoals spinazie, sla, boerenkool of andijvie. 

Naast groente zou een ochtend smoothie niet compleet zijn zonder fruit. Neem als basis een banaan of mango en vul dat aan met bijvoorbeeld blauwe bessen, frambozen of kiwi. Daarnaast doen bramen, aardbeien en ananas het ook altijd goed in een smoothie.

Verder mogen vezels, complexe koolhydraten, eiwitten en omega 3-vetzuren niet ontbreken. Voor de vezels en de koolhydraten kun je het beste havermout of quinoa (gekookt) toevoegen en chiazaad, lijnzaad of ongezouten noten zorgen voor de nodige eiwitten en omega 3-vetzuren.

Je maakt de smoothie compleet door water, melk of sinaasappelsap (versgeperst heeft onze voorkeur) toe te voegen. Wanneer je de producten in een blender stopt, is het belangrijk dat je begint met het zuivel. Dit voorkomt dat er restjes groente en fruit onderaan blijft hangen.

Waarom zijn sommige smoothies ongezond?

Meestal vind je in een smoothie één of meerdere stukken fruit. En hoewel fruit uiteraard gezond is, bevatten ze ook fruitsuikers. Dit is op zich geen probleem, maar hier moet je niet te veel van binnen krijgen. Je krijgt dus dankzij het fruit de nodige vitamines binnen, maar hier staat wel tegenover dat je ook veel suiker en calorieën binnenkrijgt. Gelukkig geldt dit niet voor alle smoothies en vind je tientallen, zo niet honderden recepten op onze website welke laag zijn aan calorieën en suikers.

Hoe zit het met suikers in een smoothie?

Dit is natuurlijk afhankelijk van je smoothie, maar een smoothie van 250 ml kan al gauw 30 gram suiker bevatten. Dit staat gelijk gelijk aan zeven suikerklontjes. Zoals we hierboven al aangaven komt dit omdat er in fruit veel fruitsuiker zit. Het gevaar van smoothies is dat het suikerhoudende dranken zijn en het de kans kan verhogen op spierziektes zoals diabetes 2. 

In sommige fruitsoorten zitten meer suikers dan andere en door hierop te letten kunnen de smoothies erg gezond zijn. Zo kunnen ze niet alleen een positief effect hebben op je gewicht, maar ook zorgen voor een glanzende huid, een betere weerstand en geeft het je meer energie. 

Hoeveel fruit heb je nodig voor één smoothie?

Fruit vormt voor veel smoothie recepten op onze website de basis.  Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen bevat fruit veel vitamines, vezels, antioxidanten, mineralen, maar ook fruitsuiker. Daarom moet je de hoeveelheid fruit in een smoothie beperken. Wij adviseren om tussen de 100 gram en 200 gram fruit aan je smoothie toe te voegen.

Hoeveel smoothies per dag?

Over het algemeen heb je aan één of twee smoothies per dag meer dan voldoende. Je komt dan gemakkelijk aan je benodigde dagelijkse groente en fruit. Neem bijvoorbeeld in ochtend een lekkere ochtend smoothie en ‘s middags zou je er eventueel nog één als tussendoortje kunnen nemen. Wij raden aan om niet twee maaltijden te vervangen door smoothies. Mocht je toch liever een smoothie voor lunch willen, dan kun je er voor kiezen om een vullende smoothie te maken. Door bijvoorbeeld noten, zaden of havermout toe te voegen zul je sneller een voller gevoel krijgen.

Wat zijn groene smoothies?

Groene smoothies zijn smoothies die voornamelijk bestaan uit bladgroenten, water en fruit. Het is één van de lekkerste en makkelijkste manieren om dagelijks voldoende groente en fruit te nuttigen. Het is niet voor niets dat groene smoothies razend populair zijn. Daarnaast heb je er weinig ingrediënten voor nodig en zijn ze zeer gemakkelijk te maken.

Ben je net als ons ook groot liefhebber van groene smoothies? Dan kunnen we je ons artikel aanraden waar we de lekkerste groene smoothie recepten op een rij hebben gezet. 

Bevatten groene smoothies niet te veel nitraat?

Omdat groene smoothies als basis bladgroenten hebben, zit er uiteraard nitraat in. Nitraat is echter pas schadelijk voor de gezondheid bij grote hoeveelheden. Daarnaast is nitraat pas schadelijk wanneer dit wordt omgezet in nitriet. Dit zal bij groene smoothies niet het geval zijn, want dat komt pas voor bij verhitting. Kortom, je hoeft je absoluut geen zorgen te maken over het nitraat in je smoothie.

Hoe kun je een smoothie zoeter maken?

Wil je weten hoe je een smoothie zoeter kunt maken? Dit kun je doen door specerijen en/of kruiden aan de smoothie toe te voegen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan kaneel, vanille, maar ook koriander en peterselie kunnen de smaak van je smoothie verbeteren.

Wat kun je beter niet in een smoothie doen?

Eén van de redenen waarom smoothies zo populair zijn, is het feit dat je ontzettend veel verschillende ingrediënten kunt gebruiken en voorkom je eenvoudig dat je dieet of maaltijd eentonig wordt. Echter, er zijn ook ingrediënten die je beter niet kunt toevoegen aan je smoothie.

Zo kun je bijvoorbeeld selderij, sperziebonen en venkel beter links laten liggen. De reden hiervoor is dat ze een vezelrijke en draderige structuur hebben.

Daarnaast raden we hele noten ook af bij het maken van een smoothie. Hoewel ze boordevol zitten met onverzadigde vetten, kan het de smoothie een korrelige textuur meegeven. Betere alternatieven zijn bijvoorbeeld zonnebloem-, amandel- of sojapasta. Ook een eetlepel pindakaas kunnen wij aanraden.

Fruitsap of fruit uit blik zullen wij zelf nooit aan een smoothie toevoegen. Allereerst zorgt het voor meer calorieën, omdat fruit uit blik vaak in siroop of sap druipt en ten tweede is het ook niet goed voor de textuur van de smoothie. Voor wie toch sinaasappelsap wil toevoegen en dit niet zelf wil perzen, raden we aan om te kiezen voor een pak met 100 procent puur sinaasappel.

Rode bieten staan bekend om de vele antioxidanten die het bevat, maar helaas zijn de meeste blenders niet in staat om rauwe bieten te verpulveren. Je komt trouwens rode bieten niet vaak tegen in smoothie recepten, maar wil je ze toch aan je smoothie toevoegen, dan kun je beter voorgekookte bieten gebruiken. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven